top of page

Algemeen

 

Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?

 • Het gebruik van wasbare luiers is goedkoper. Ook als het water, het wasmiddel en de kosten voor energie worden meegerekend, ben je met wasbare luiers goedkoper uit. Hoeveel het scheelt hangt af van welke systeem je gebruikt, of je meerdere kinderen in de luiers hebt en of je de luiers weer verkoopt.

 • Het is beter voor het milieu. Voor de productie van wegwerpluiers wordt veel water en grondstoffen gebruikt terwijl ze maar eenmalig te gebruiken zijn. Een wasbare luier kan zelfs voor meerdere kindjes gebruikt worden.

 • Wegwerpluiers bevatten schadelijke en hormoonverstorende stoffen zoals dioxin.

 • De pasvorm van wasbare luiers is over het algemeen beter dan bij wegwerpluiers, omdat er goed elastiek wordt gebruikt. Bij 'spuitluiers' loop je bij wasbare luiers minder kans op vieze kleertjes dan bij wegwerpluiers.

 • Er zijn heel veel verschillende mooie, schattige, vrolijke printjes en kleuren. Ze zien er leuk uit, het oog wil ook wat!

 

Wat zijn de nadelen van wasbare luiers?

 • De luiers zijn wat groter en nemen meer ruimte in onderweg.

 • Wil je (volledig) overstappen op wasbare luiers dan moet je in 1 keer een hoger bedrag uitgeven voor een pakket van ongeveer 24 luiers. Op de lange termijn zijn wasbare luiers goedkoper, maar het vergt een hoge startinvestering.

 • Je bent meer tijd kwijt dan bij wegwerpluiers. Je moet de luiers in de was doen, in -en uit elkaar halen en/of vouwen en ophangen.

 

Is het niet vies?

 • Plas en poep zijn afvalstoffen en ruiken nooit heel fris, maar veel mensen vinden juist wegwerpluiers meer stinken vanwege de chemicaliën. Daarnaast moeten wegwerpluiers in een container die, zeker bij particulieren, lang blijft staan voordat deze geleegd wordt. Wasbare luiers blijven minder lang vies liggen. Er zijn systemen om de luiers in te bewaren totdat ze gewassen worden (wetbags en wasnetten) zonder dat je de luiers nog echt aanraakt. Je leegt de zak in de wasmachine en die doet het werk. Ontlasting kun je in de wc schudden en met een inlegvel (wasbaar of wegwerp) komt er minder tot geen poep op de luier.

 • Met een goede wasroutine wordt alles goed schoon, ook je wasmachine.

 

Is het niet een gedoe?

 • Dit is erg persoonlijk en afhankelijk van welk systeem je gebruikt. De één vindt het handig om doeken te vouwen (die zijn goedkoper en drogen snel), de ander wil juist een alles-in-één luier die met hetzelfde gemak aan te doen is als een wegwerpluier. De extra handelingen bij wasbare luiers zijn voor velen goed te overzien. Het grootste werk, het wassen, wordt immers door de wasmachine gedaan.

 

Kost het niet veel tijd?

 • De praktijk leert dat veel ouders wasbare luiers ook prima kunnen combineren met werken. Extra werk en tijd ben je kwijt aan het wassen en drogen (1,5 tot 2 keer extra per week) en het klaarleggen van de luiers. Het is vooral een routine die de ouders vanzelf ontwikkelen.

 

Hoeveel heb ik er nodig?

 • Met een kind zijn er gemiddeld 24 wasbare luiers nodig. Je verschoont 4 tot 6 keer per dag, na maximaal 3 dagen doe je een was en terwijl je luiers drogen gebruik je de overige luiers.

 

Met welke luiers kan ik het beste beginnen?

 • Het is verstandig goed te kijken welke soorten luiers er zijn en wat bij jou past. Een consult is aan te raden. De prijzen zijn verschillend, dus het hangt ook van je  budget af. Als je nog in verwachting bent kun je het beste met meerdere systemen en merken starten, omdat je dan nog niet weet welke pasvorm je kindje heeft, of je kindje veel of weinig plast en hoe je kindje op verschillende materialen reageert.

 

Welk type luier kan ik het beste aanschaffen?

 • Welk type luier bij je past is erg persoonlijk en afhankelijk van je situatie. Als je kindje veel van huis is en/of bij een opvang komt, is het bijvoorbeeld fijn om alles-in-één luiers te hebben die gebruiksvriendelijk zijn om aan te doen, maar deze systemen zijn ook weer wat duurder in aanschaf en kosten met wassen, drogen en voorbereiden weer meer werk dan andere type luiers. 

 

Hoe lang gaan wasbare luiers mee?

 • Dit is afhankelijk van het merk, materiaal en de zorg die je geeft aan het wassen en drogen. Over het algemeen gaan wasbare luiers twee kindjes mee.

 

Waar kan ik wasbare luiers kopen?

 • Er zijn verschillende webshops in Nederland en buitenland en er zijn ook enkele fysieke winkels. Verder kun je ze op ook tweedehands overnemen van particulieren. Hier vind je actuele aanbiedingen.

 

Waar kan ik terecht voor informatie of advies?

 • De webshops waar de wasbare luiers te koop zijn geven vaak uitgebreide informatie op hun website en bieden ook consulten en/of workshops aan. Daarnaast zijn luierconsulenten waar je terecht kunt of op verschillende fora kan je terecht voor advies

Keuzes

Klittenband of drukknoopjes?

 • Klittenband:

  • Handig en snel;

  • Op maat verstelbaar;

  • Is sneller minder mooi;

  • Klittenband voor het wassen goed sluiten om klitten met ander wasgoed in de wasmachine te voorkomen.

 • Drukknoopjes:​

  • Blijven mooi, ook na veel wasbeurten;​

  • Ze klitten niet aan ander wasgoed;

  • Kosten iets meer moeite met aan doen (je hebt wat kracht nodig);

  • Drukknoopjes zijn moeilijker open te maken voor kinderhandjes.

Wassen

Hoe was ik wasbare luiers?

1] zorg dat de luiers uit elkaar zijn en klittenband vastzit en doe de luiers in de wasmachine.

2] draai een kort (voor)programma van 15 of 30 minuten met een schepje wasmiddel en kies voor 800-1000 toeren centrifugeren.

3] doe er eventueel andere was bij en draai een lang programma op 40 of 60 gradent (persoonlijke voorkeur en afhankelijk van de hoeveelheid luiers en vuilheid luiers). Doseer wasmiddel volgens bevuiling (sterk bevuild bij volle trommel met luiers), naar hardheid water en grootte van de trommel. Centrifugeer op 800-1000 toeren.

4] leg of hang de luiers te drogen, waarbij je de delen met elastiek met het midden van de luier over de draad hangt.

 

Welk wasmiddel kan ik het beste gebruiken?

Gebruik een wasmiddel voor gekleurde was zonder (optische) bleekmiddelen en zonder wasverzachter. Het aandeel enzymen mag maximaal 5% zijn, net als het aandeel zeep. De voorkeur is poeder en weinig parfum.

 

Hoe werk ik vlekken weg?

Vlekken kunnen worden gebleekt in de zon.

 

Wat betekent het strippen van wasbare luiers?

Als je wasroutine niet goed is kun je ophoping van vuil en wasmiddelresten in je luiers krijgen. Met het strippen van luiers ontdoe je je luiers van al deze resten.

 

Wat betekent het voorwassen van wasbare luiers?

Om ervoor te zorgen dat nieuwe luiers goed absorberen moeten ze 'ingewassen' worden. Katoen en microvezel moeten eenmaal voorgewassen worden, bamboe en hennep driemaal (zonder tussendoor drogen).

Bij het wassen van de luiers is het belangrijk een korte voorwas te doen om te voorkomen dat de hoofdwas in erg vuil water wordt gedaan, waardoor de luiers niet goed schoon worden.

 

Problemen

Wat doe ik als mijn baby luieruitslag heeft?

Bij een enkele keer kun je de billetjes goed schoonmaken met water en eventueel wat extravierge kokosolie. Vervolgens kun je er wat maïzena op doen of een mooie billencrème met lanoline. Bij ernstige uitslag kun je heilwolle gebruiken. Als luieruitslag frequent voorkomt kun je uitzoeken waardoor dit komt.   

Veelgestelde vragen over wasbare luiers

bottom of page