top of page

Biojournaal: Eilandengroep Vanuatu verbiedt als eerste wegwerpluiers

"Dat zie ik in Nederland niet op korte termijn gebeuren"


Tholen - Vanuatu, een eilandengroep in de Grote Oceaan, is wereldwijd het eerste land dat wegwerpluiers gaat verbieden. De ruim 300.000 inwoners (verspreid over 65 eilanden) worden door klimaatverandering en oceaanvervuiling in hun bestaan bedreigd. Daarom is de overheid vooruitstrevend in haar strijd tegen plastic. In dit land geldt daarom al één van 's werelds zwaarste verboden voor plastic voor eenmalig gebruik en daar komt nu dus ook een verbod op het gebruik van wegwerpluiers bij.

Het verbod werd niet meteen met gejuich ontvangen, want veel ouders vrezen dat ze er veel extra werk door krijgen. Mike Vasauvakalo van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei hierover: "Vanuatu moet op deze manier haar toekomst veilig stellen. Plastic afval belandt uiteindelijk in het water en onze voedselketen en hiermee ook op het bord van de inwoners van Vanuatu. Ik besef dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar mijn land en haar mensen kennende weet ik zeker dat we er uit gaan komen."






Goran Gagic verkoopt in het online ecobiofair warenhuis Greenjump duurzame wegwerpluiers van Bambo en Attitude Eco, evenals wasbare luiers en speciale inleggers daarvoor. Hij denkt dat een ontwikkeling als dit in Nederland nog lang op zich laat wachten. "Ooit zullen we misschien wel over moeten als de aardolie op is. Op korte termijn zie ik een verbod op wegwerpluiers echt niet gebeuren. Een eilandengroep als Vanuatu heeft beperkte mogelijkheden als het gaat om recycling en dergelijke, daarom kan ik me goed voorstellen dat dit verbod daar nu al noodzakelijk is." Hij geeft aan dat er zeker een stijging is in de afname van wasbare luiers, maar het blijft een niche. "In onze webshop komen mensen die er gericht naar op zoek zijn", aldus Goran. 


Er zijn in Nederland diverse initiatieven om luiers te recyclen. Ook is de herbruikbare luier in opkomst, zo is er inmiddels zelfs een onafhankelijk Kennisplein voor wasbare luiers: WasbareluierWereld evenals een vergelijkingswebsite voor wasbare luiers: WasbareluiersVergelijken.nl. Dit alles is een initiatief van Sjouke Liem, initiatiefneemster van Sterk voor Wasbaar. Zij is zelf moeder van 2 jonge kinderen en volgens haar is het een gemiste kans dat wasbare luiers met zoveel voordelen - zowel voor het milieu, het kind als voor de portemonnee - door een relatief kleine groep mensen gebruikt wordt.


Op de website van Milieu Centraal staat meer informatie over de milieu-impact van wegwerpluiers: Meer dan 4 procent van het huishoudelijke restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby's en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 144 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo'n 260 kilo per jaar ofwel 22 kilo per maand.

Milieu Centraal geeft vervolgens allerlei informatie en tips over het gebruik van wasbare luiers. Ook geeft de organisatie aan dat luiers van biologisch katoen beter voor het milieu zijn dan niet-biologische.

Publicatiedatum: ma 19 aug 2019

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page