top of page
  • Sjouke

'Ik leg ze graag uit hoe een wasbare luier werkt en hoop stiekem dat ze ook overstappen!'


Sjouke (36) is fulltime moeder en is initiatiefneemster van WasbareluierWereld. Ze is getrouwd met Erik en samen hebben ze 2 zoons: Liam (4 jaar) en Yaro (20 maanden). Yaro gebruikt nog wasbare luiers.

1. Hoe kwam je in aanraking met wasbare luiers? In mijn zoektocht naar 'de beste luier' voor Liam hoorde ik voor het eerst over het bestaan van wasbare luiers. Ik was toen te druk bezig met het uitzoeken van de beste wegwerpluier voor Liam en liet het idee naast me liggen. Toen Yaro 2 maanden was en ik voor de zoveelste keer een overvolle stinkende zak vol luierafval naar de kliko bracht, dacht ik terug aan wasbare luiers en ben ik gelijk gaan Googlen. Na vele avonden en uren informatie opnemen kreeg ik een beetje een beeld van hoe het zat met die wasbare luiers. Ik heb toen een afspraak met een luierconsulent gemaakt en heb vervolgens een huurpakket geprobeerd om verschillende luiers uit te proberen. 2. Fulltime of parttime? Tja, nu moet ik met de billen bloot! Je zou het misschien niet verwachten van een actievoerster voor wasbare luiers, maar ik moet eerlijk bekennen dat wegwerp niet helemaal uit ons huis is verbannen. Dat heeft trouwens ook te maken met het feit dat mijn man niet zo enthousiast is over wasbare luiers, maar daarover later meer. Ik probeer zelf zoveel mogelijk wasbaar te gebruiken maar soms gebruiken we nog wegwerp, namelijk: op vakantie, bij flinke uitslag, soms 's nachts en bij opa en oma als ik de wasbare luiers een keer vergeten ben. 3. Wat is je favoriete luier en waarom? Ik heb er twee: de Bamboozle Stretch (Totsbots) omdat die (relatief) slank is qua pasvorm en ontzettend veel absorbeert. Eigenlijk nog nooit lekkage gehad! Als tweede ben ik erg fan van de Grovia All in Two (Snap in One). Ook deze luier is fijn slank en door heel zacht/flexibel (ander soort) klittenband. De inlegger van katoen/hennep die ik erbij kocht absorbeert ook heel veel. Een mooie meevaller voor een luier die ik in eerste instantie kocht om het schattige 'Delfts blauw' motief! 4. Wat is je minst favoriete luier en waarom?

Ik heb ooit met heel veel enthousiasme Close Parent pop in luiers gekocht, vanwege de goede ervaringen die ik las en ook de superleuke printjes. Helaas heb ik ze maar een week gebruikt en heb ze toen met pijn in het hart weer verkocht. Ik vond het inklikken van de inleggers in het overbroekje niet heel fijn, het kostte net wat te veel moeite. Daarnaast vond ik de overbroekjes best wel stug (bij de sluiting), vooral in vergelijking met de Stretchy Wraps van Totsbots of de broekjes van Grovia of Petit Lulu, die zijn stuk voor stuk zachter en flexibeler, dus dat vond ik fijner.

5. Wat is je favoriete luierysteem en waarom?

Mits ze goed absorberen en dus niet doorlekken gaat mijn voorkeur uit naar all in one luiers. Die zijn zo makkelijk in gebruik en vereisen nauwelijks voorbereidingshandelingen. Maar voor de nacht of om gewoon echt lekproof te zijn gebruik ik het liefst de tweedelige luier, dus (voorgevormde) luier met wolbroekje.

6. Waar haal jij je luiers? Ik koop ze online, eigenlijk bijna altijd tweedehands (Marktplaats, het Dragen & Voeden forum of de Facebookgroep Luiermarkt). 7. Wat zijn de reacties uit je omgeving? Eigenlijk haast alleen maar positief geïnteresseerd! Mensen vragen vaak hoe het zit met het wassen, de tijd die het kost en de kosten van wasbare luiers. Ik leg ze graag uit hoe een wasbare luier werkt en hoop stiekem dat ze ook overstappen! 8. Wat vindt je partner ervan? Ja, hier zou ik nog op terugkomen. Ook dit zou je misschien niet verwachten van mij, maar mijn man is dus helaas geen groot fan van wasbare luiers. Nu is mijn man sowieso geen fan van (vooral poep)luiers an sich, dus dat beetje extra werk met wasbare luiers heeft hij er niet graag voor over. Terwijl ik dit aan de bedzijde van mijn kleine nachtbraker schrijf, hoor ik m'n man overigens de luiers uit de wasmachine halen,..zou hij ze ook gaan ophangen? 9. Nog iets grappigs meegemaakt met wasbare luiers? Mijn man die één van de eerste keren een voorgevormde luier omdoet, dan het rompertje dichtknoopt, er een overbroekje overheen doet en er vervolgens nog eens een wolbroekje overheen doet :). 10. Nog goede tip(s) voor ouders die wasbare luiers willen gebruiken? Laat je goed informeren, vraag een luierconsult aan en probeer eerst verschillende luiers voordat je ze koopt! Geef niet te snel op en stel vragen aan een deskundige wanneer je problemen ervaart. Geef het een kans!

Ook graag je ervaringsverhaal op WasbareluierWereld? Mail naar blog@wasbareluierwereld.nl o.v.v. Ervaringsverhaal

620 weergaven0 opmerkingen
bottom of page