top of page

De 5 hardnekkigste fabels over wasbare luiers


Vertel iemand dat je wasbare luiers gebruikt en je krijgt negen van de tien keer een vooroordeel terug dat van geen kant klopt. Marga Kliphuis van Het Duurzame Gezin gooit de vijf hardnekkigste fabels het raam uit.

1. Het is veel werk

We leven inmiddels in 2016. Het gemiddelde huishouden heeft een wasmachine die het grootste karwei doet: het wassen. Het hangt ervan af welke soorten wasbare luiers je gebruikt, maar de hoeveelheid handelingen valt reuze mee als je eenmaal een vaste routine hebt gevonden. Wassen doe je al vaker als je een gezin krijgt; die paar extra wasjes kunnen daar prima bij. Alles-in-één luiers zijn enorm gebruiksvriendelijk tijdens het verschonen: je doet ze om als een wegwerpluier!

2. Wasbare luiers zijn niet beter voor het milieu dan wegwerp

Naast de afwezigheid van bergen luierafval en een aanzienlijke vermindering in CO2-uitstoot ... Velen staan er niet bij stil dat voor het produceren van wegwerpluiers ook water wordt gebruikt. De wasmachines zijn tegenwoordig zuinig met water. Wasbare luiers droog je gewoon aan de lucht, geven geen tot weinig afval, hoeven niet steeds opnieuw naar je te worden vervoerd en je hergebruikt continu hetzelfde materiaal. Do I need to say more?

3. Je bespaart helemaal niet

Tenzij je een echte verzamelwoede hebt en veel meer wasbare luiers koopt dan noodzakelijk zijn, ben je verzekerd van een besparing. Als je de wasbare luiers in een keer aanschaft lijkt dit een groot bedrag, maar bedenk dat je de luiers aanschaft voor de hele periode. Daarnaast kun je goedkopere systemen kopen, tweedehands kopen en goede wasbare luiers kunnen meerdere kinderen mee.

​4. Het is vies

Plas en poep ruiken niet naar roosjes nee, ook niet als je wegwerp gebruikt. Drolletjes horen in het riool, dus die gooi je in de wc. Borstvoedingsontlasting lost op in water en urine spoel je weg. Een goed wasmiddel en een goede wasroutine zorgen ervoor dat je luiers weer schoon zijn en fris ruiken als ze zijn gewassen. Wasbare luiers sluiten doorgaans beter aan dan wegwerpluiers, waardoor je extra was juist voorkomt.

5. Het is ouderwets

Een wilde gok: je hebt nog nooit een moderne wasbare luier gezien? Ze bestaan er in allerlei leuke kleurtjes en printjes en ze staan leuker bij kleding dan een wegwerpluier ooit zal doen. De gemiddelde alles-in-één luier past van geboorte tot zindelijkheid. Hoef je je niet meer druk te maken over de maat. Trouwens, wasbare luiers zijn duurzaam en duurzaam is anno 2017 juist enorm hip. Doe jij ook mee?

1.351 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page