top of page
  • Sjouke

'Hij helpt met veel plezier de luiertjes op het droogrek te hangen.'


Maudy (39 jaar) is postbezorgster en heeft samen met Huub een dochter. Ayleen (18 maanden) gebruikt vanaf 5 maanden oud wasbare luiers.

1. Hoe kwam je in aanraking met wasbare luiers? Tijdens de zwangerschap had ik al eens gelezen over wasbare luiers in een artikel en ik wilde me verder inlezen maar alles liep anders door een onverwachte vroeggeboorte. Toen onze dochter bijna 5 maanden was, hoorde ik van iemand die bij mij in de zwangerschapscursus zat dat ze wasbare luiers gebruikte. Opnieuw geïnteresseerd heb ik haar om informatie gevraagd en ben ik op internet gaan lezen. Ik schrok van de hoeveelheid afval die een kind in de luiertijd produceert. En de gedachte aan al die chemische stoffen aan de billen van mijn dochter zorgde dat ik wasbare luiers wilde proberen. Ik heb een huurpakket genomen om het uit te proberen en aangezien de luieruitslag in deze periode bij mijn dochter al veel minder werd en het extra werk me reuze mee viel, zijn we overgegaan op wasbaar….ik zou niet anders meer willen.

2. Fulltime of parttime? Thuis fulltime, alleen als ze bij mijn ouders is of op de opvang draagt ze wegwerpluiers.

3. Wat is je favoriete luier en waarom? Voor de dag de

close pop in. De pasvorm is goed bij mij dochter, hij absorbeert veel. Zelfs in de draagdoek of drager hebben we geen enkel problem. En als hij in elkaar zit werkt hij hetzelfde als een wegwerpluier wat lekker makkelijk is voor onderweg. Oh, en de printjes zijn prachtig. Voor de nacht heb ik lang moeten zoeken. Dochterlief produceert grote plassen en is een buikslaper. Hierdoor was regelmatig in de ochtend haar pyjamaatje nat. Voor de nacht teruggaan naar wegwerp was geen optie. Want ook daar lekt ze doorheen. Bij logeerpartijtjes bij opa en oma gaat er altijd nog een overbroekje mee om over de luier te doen. Uiteindelijk heb ik de juiste combinatie gevonden: een petit lulu maxiluier, met daarover een wolbroekje. En het werkt fantastisch…dochterlief slaapt de gehele nacht (12 uur) en haar pyjamaatjes blijven kurkdroog ….en wat ik niet verwacht had…mijn man vindt de wolbroekjes superschattig

4. Wat is je minst favoriete luier en waarom?

Ik heb niet echt een minst favoriete, maar denk wel dat voor de nacht een tweedelig systeem noodzakelijk is uiteindelijk.

5. Wat is je favoriete luierysteem en waarom?

Tweedelig of SIO (Snap in One). De laatste is vooral handig omdat er maar 1 handeling nodig is om de luier aan te doen. En beiden absorberen beter dan eendelige systemen.

6. Waar haal jij je luiers?

Ik bestel ze vooral online, maar heb er ook op de Ouders Natuurlijk Beurs gekocht.

7. Wat zijn de reacties uit je omgeving? Sommige mensen vinden het apart. Denken dat het veel werk is ofzo. Mijn moeder vindt het wel leuk en snapt waarom we het doen. Ze vindt ze ook leuk met die printjes. Een andere vriendin zag ze laatst tijdens een verschoning en wilde meteen meer weten. Ze vond het erg leuk en apart.

8. Wat vindt je partner ervan? Hij keek even raar op toen ik erover begon. Maar toen ik uitlegde over hoe zwaar luiers het milieu belasten, hoeveel chemische stoffen er in luiers en billendoekjes zitten, en dat kinderen vaak eerder zindelijk zijn en minder luieruitslag hebben, wilde hij het wel proberen. Vooral omdat dochterlief op dat moment luieruitslag had en door haar wegwerpluiers heen lekte. Nu zou hij niets anders willen. Hij vindt de printjes en dikke billen superleuk, de wolbroekjes schattig en als dochterlief thuis wordt gebracht door opa wil hij zo snel mogelijk een wasbare luier aandoen want hij vind de wegwerpluiers na een klein plasje al zo erg stinken dat hij continu denkt dat ze gepoept heeft, haha. Oh, en hij vindt het helemaal niet erg dat hij geen vuilniszakken vol meer naar de vuilcontainer hoeft te sjouwen….daar heeft hij zo’n hekel aan. Hij helpt met veel plezier de luiertjes op het droogrek te hangen.

9. Nog iets grappigs meegemaakt met wasbare luiers?

Sowieso vind ik de geschokte gezichten soms erg grappig als ik vertel dat ik wasbare luiers gebruik. Sommige mensen snappen het echt niet en denken dat ik hydrofielen met een wasbord aan het schrobben ben ofzo. Als ik hen dan uitleg hoe modern de wasbare luiers tegenwoordig zijn en ze een waslijst aan voordelen geef weten ze daar vaak geen weerwoord op te geven….erg grappig.

10. Nog goede tip(s) voor ouders die wasbare luiers willen gebruiken? Lees je goed in, laat je informeren, en neem een huurpakket om uit te proberen wat een goede luier is voor je kindje en waar jij zelf ook goed mee kan omgaan. Ik wilde zelf een all-in-one omdat me dat makkelijk leek….deze bleek absoluut niet passend bij mijn dochter…door de pasvorm en mindere absorptie lekte dit vreselijk bij mijn veelplassend meisje. Ook had ik zelf eerst wat weerstand om een wolbroekje te gebruiken. Het leek me zo’n gedoe….maar het werkt super en blijkt helemaal geen gedoe te zijn….ik wou dat ik dat eerder had ontdekt. Zorg ook dat je je goed inleest over de juiste manier van wassen van luiers. Hier bestaan veel misverstanden over. Zelfs de aanwijzingen die bij sommige luiers zitten zijn soms gebaseerd op verouderde informatie.

Ook graag je ervaringsverhaal op Wasbare Luierwereld? Mail naar blog@wasbareluierwereld.nl o.v.v. Ervaringsverhaal

601 weergaven0 opmerkingen
bottom of page