top of page
  • Sjouke

'Wees niet bang voor de rompslomp maar bereid je gewoon goed voor'


Joke ervaringsverhaal

Joke, manager van het gezin, is getrouwd met Freddy en samen hebben ze Hannah (8) en Nathan (1). Nathan zit nog in de wasbare luiers.

1. Hoe kwam je in aanraking met wasbare luiers?

Toen onze dochter 8 maanden oud was zijn we via een forum aan katoenen luiers begonnen. Ikzelf droeg toen al sinds de zwangerschap wasbare inlegkruisjes en ik raakte ontevreden over de berg afval.

2. Fulltime of parttime? We gingen direct voor fulltime luieren. Dan zit je er meteen middenin en raak je er sneller aan gewend. Nu weet ik niet anders meer. En toen ik laatst de luiertas vergeten was dacht ik er direct aan om hydrofiel doeken te kopen in plaats van een pak papieren luiers.

3. Wat is je favoriete luier en waarom? Vouwluiers. Deze gebruikten we bij onze dochter en nu ook weer. Omdat ze goedkoop in aanschaf zijn (maximaal 2,- per stuk 2e-hands), geschikt voor alle maten kontjes en gemakkelijk te boosten met wat je maar wilt. Ze zijn binnen een dag droog en als je dubbelgevouwen doeken gebruikt als booster zijn ook die snel droog. Ook kan je zo zelf kiezen voor overbroekjes die bij je kindje passen. Bij onze dochter hadden we Bambino Mio met klittenband en die vond ik bij mijn zoontje helemaal niet prettig. Dus nu hebben we flip one size. Helemaal in het begin hebben we strikslips gebruikt omdat de luier dan niet zo dik wordt.

4. Wat is je minst favoriete luier en waarom?

Ik gebruik maar 1 soort dus ik heb er geen ervaring mee maar ik zou zeggen all-in-one. Duurt veel langer om te drogen omdat alle lagen tegen elkaar zitten. Ze slijten bij de beentjes en het elastiek. En ze zijn niet aan te passen als ze te breed of smal zijn.

5. Wat is je favoriete luierysteem en waarom?

Vouwluiers, zie hierboven.

6. Waar haal jij je luiers?

Voor onze dochter shopten we op Marktplaats en daar heb ik ze ook weer verkocht. Die we voor ons zoontje hebben hebben we gekregen van de overbuurvrouw.... die heeft 2 kinderen erin geluierd die onze leeftijd hebben en de luiers waren in perfecte staat en dat zijn ze nog!

7. Wat zijn de reacties uit je omgeving? Is dat niet veel werk, en kost dat nu niet veel meer omdat je ook moet wassen? En heeft je kindje dan niet veel luieruitslag omdat het steeds een natte kont heeft?

8. Wat vindt je partner ervan? We hebben er beide even aan moeten wennen maar als manager van het gezin verschoon je nu eenmaal meer luiers dus was mijn ervaring bindend. Maar toen de tweede zoveel jaren later pas geboren werd was het gewoon automatische en zat het ritme er zo weer in.

9. Nog iets leuks meegemaakt met wasbare luiers?

Toen we met ons zoontje voor de eerste afspraak kwamen op het CB kregen we een complimentje dat we katoenen luiers gebruikten! Beter voor het huidje, beter voor het milieu én beter voor de portemonnee!

10. Nog goede tip(s) voor ouders die wasbare luiers willen gebruiken? Wees niet bang voor de rompslomp maar bereid je gewoon goed voor. Een commode ín de badkamer vlak bij de wc is eigenlijk een must. Velletje met poep kan zo direct in de wc gemikt worden. Vervolgens maak ik het washandje onder de kraan schoon terwijl ik mijn zoontje op de commode nog vast kan houden. Alles binnen handbereik, je hoeft niet diep in de buidel te tasten. Washandjes maken ook billen schoon, speciale lotions zijn eigenlijk alleen nodig in speciale gevallen en wolvet doet hier prima dienst als verzorging voor schrale billen. En dat kwam alleen voor bij het doorkomen van tandjes.

Ook graag je ervaringsverhaal op Wasbare Luierwereld? Mail naar blog@wasbareluierwereld.nl o.v.v. Ervaringsverhaal

759 weergaven0 opmerkingen
bottom of page