top of page
  • Sjouke

'Ik was zwanger en vond het zonde om straks zoveel luiers te moeten weggooien'

Bijgewerkt op: 21 jan. 2020


Petra (30) is Credit risk manager en getrouwd met Joris. Samen hebben ze Tobias (2 en gebruikt alleen 's nachts nog een wasbare luier) en Olivier (5 maanden en grootverbruiker van wasbare luiers). Toen Petra zwanger was heeft ze zich in wasbare luiers verdiept. Lees hier haar verhaal.

1. Hoe kwam je in aanraking met wasbare luiers?

Ik was zwanger en vond het zonde om straks zoveel luiers te moeten weggooien. Als mijn moeder vroeger luiers waste, waarom zou ik het dan niet kunnen? Ik ging op zoek op internet en kwam zo terecht in de wereld van wasbare luiers die je in fysieke winkels niet tegenkomt.

2. Fulltime of parttime?

Fulltime, wij zijn volledig voor wasbaar gegaan. Alleen de eerste paar dagen na de geboorte hebben we wegwerp gebruikt om de meconium poep op te vangen, en als we op vakantie gaan nemen we wegwerp mee. En dan voelt het ook weer erg fijn om thuis te komen en weer 'gewone' luiers aan te kunnen doen.

3. Wat is je favoriete luier en waarom?

Wij hebben in een keer een heel pakket Bamboozle stretch gekocht. We hebben dus ook geen vergelijkingsmateriaal maar deze bevallen ons prima. Ik heb wel een groot deel van de overbroekjes zelf gemaakt, die vind ik fijner dan de broekjes die erbij zaten. Die voelden soms namelijk een beetje klam aan de buitenkant, alsof er toch wat vocht doorheen kwam. Bij de zelfgemaakte heb ik dat helemaal niet.

4. Wat is je minst favoriete luier en waarom?

Ik heb alleen ervaring met Bamboozle Stretch. Die werken prima, maar twee nadelen hieraan vind ik de lange droogtijd en dat het wasmiddel dat hiervoor geadviseerd wordt prijzig is. Maar een ander wasmiddel durf ik ook nog niet aan, bang dat de kwaliteit van de luiers achteruit gaat.

5. Wat is je favoriete luierysteem en waarom?

Ik heb een tweeledig systeem met de luier apart van het overbroekje, en ik heb geen behoefte aan anders. Het overbroekje hoef je niet per se elke keer te vervangen en als je ze wel vervangt zijn ze na het wassen veel sneller droog dan de luiers zelf, waardoor je veel minder overbroekjes dan luiers nodig hebt.

6. Waar haal jij je luiers?

Ik heb ze gekocht via een Nederlandse winkel online. Om zelf overbroekjes te maken heb ik stof in Amerika besteld bij www.diapersewingsupplies.com

7. Wat zijn de reacties uit je omgeving?

Meestal geïnteresseerd en positief en soms verbaasd, omdat ze de huidige wasbare luiersystemen niet kennen of denken dat het veel of vies werk is. Helaas heeft volgens mij nog niemand uit onze omgeving ons voorbeeld gevolgd, terwijl wij toch echt heel enthousiast zijn.

8. Wat vindt je partner ervan?

Die is minstens zo enthousiast als ik, omdat we duurzaam bezig zijn en geld besparen. En omdat het er zo leuk uitziet!

9. Nog iets grappigs meegemaakt met wasbare luiers?

Een wasbare luier is een stuk groter dan een wegwerpluier. Soms vroegen mensen die niet wisten dat onze zoon wasbare luiers heeft daardoor of hij niet eens een schone luier moest omdat zijn luier zo vol en dik was. Ook gehoord: wat heeft hij lekkere 'pamper-billen'.

10. Nog goede tip(s) voor ouders die wasbare luiers willen gebruiken?

Ga er gewoon vanaf het begin volledig voor! Je leven verandert toch al compleet door een baby, dan kun je het luiers wassen direct meenemen in je nieuwe ritme.

Ga ook voor wasbare billendoekjes (oftewel gewoon een doekje met water). Ik ben er van overtuigd dat de combinatie wasbare luiers en wasbare billendoekjes er voor heeft gezorgd dat onze zoon vrijwel nooit luieruitslag heeft gehad.


651 weergaven0 opmerkingen
bottom of page