top of page
  • Sjouke

Zelf je luiers maken? Zo doe je dat dus..


Zelf wasbare luiers maken

Eline de Boiserie (26), glasblaasster en met een opleiding in de beeldhouwkunst op zak, heeft een eigen stoffenwinkeltje Stof&Belle waar ze o.a. ecologische stoffen met het GOTS-certificaat verkoopt. Samen met Manu zijn ze trotse ouders van Annabelle van 11 maanden. Eline maakt van de stoffen ook luiers voor Annabelle. Lees hier hoe ze dat doet!

Hoe kwam je op het idee om wasbare luiers zelf te maken?

Al voor ik zwanger was wist ik dat ik wasbaar wou luieren (ik vond die andere luiers zo plasticachtig en vies aanvoelen), maar dacht toen nog dat het met een doek en een veiligheidsspeld was . Na een info-avond was ik aangenaam verrast door de wasbare-luiersystemen die er bestonden. En zo is mijn wasbare-luieravontuur begonnen. Ik naai al enkele jaren en had ook wel eens het idee gehad om zelf wasbare luiers te maken, maar het duurde wel even eer ik zelf de juiste materialen vond. Dus eigenlijk had ik al genoeg luiers maar ik had een maandje geleden wat stofrestjes liggen en het patroontje lag al een tijdje in mijn kast dus waagde ik me eraan, en het lukte vlotter dan verwacht!

Wat voor luiers (systeem) maak je?

De luiers die ik maak zijn voor een 2-delig systeem dus er moet nog een overbroekje over. Dat vind ik niet zo erg want dan is het voor mij altijd leuk zodra het overbroekje open gaat. (Je zou er ook een laag pul tussen kunnen doen zodat het een all-in-one luier wordt maar ik vind pul niet zo aangenaam om mee te naaien).

Welke materialen gebruik je en waar haal je die vandaan?

De stofjes zijn vaak restjes van stofjes uit mijn webshop of zoals nu een stofje dat ik nog had liggen van vroeger (pre-webshop want deze ben ik pas 3 maanden geleden begonnen). De bamboo haal ik van Myllymuksut uit Finland. Zij hebben hele leuke bamboo en wolletjes! Voor het maken van de luiers is wel wat geduld nodig, zeker bij het plaatsen van de kamsnaps.

Hoe lang doe je over het maken van een luier?

Ik denk dat ik voor het maken van één luier toch wel anderhalf uur bezig ben. Eerst het patroon tekenen op het stof, dan knippen, dan breng ik de elastieken aan op de buitenstof. Dan naai ik 2 inleggers vast aan de buitenstof (voor extra absorptie). Dan overlock ik de achterzijde van de binnenkant en de buitenkant aan elkaar. En dan begint het gesukkel met de kamsnaps. Dit doe ik voordat alles vast hangt omdat deze het beste blijven zitten als ze door 2 lagen stof vastgezet worden. Bij 3 lagen gaan ze snel los en bij 1 laag trekken ze vaak het stof stuk. Als deze erin zitten lock ik helemaal rondom, nog een rondje in de wasmachine, drogen en klaar . Bij deze het patroon voor degenen die zelf aan de slag willen!

Maak je ze ook op bestelling?

Ik wil ze gerust ook op bestelling maken dan mogen mensen een mailtje sturen.

Maak je ook andere dingen?

Ik maak ook vaak kleertjes o.a. leuke broekjes voor over wasbare luierkontjes. Het meeste maak ik met stofjes uit mijn winkeltje Stof&Belle (www.stofenbelle.be) en je kan heel wat creaties zien op de Facebook-pagina van Stof&belle of op instagram stof.belle of el_en_belle.

2.051 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page