top of page
  • Sjouke

Gastouder Ineke: 'Het kost nauwelijks extra tijd om wasbare luiers in de kinderopvang te gebruik


Ineke Smit-van Laer (44) is ruim 8 jaar werkzaam als gastouder in Woerden. Ze heeft drie kinderen (9, 8 en 6) en heeft bij haar derde wasbare luiers gebruikt. Sinds ... gebruikt ze ook wasbare luiers voor haar gastkindjes. Lees hier haar verhaal.

1. Hoe kwam je zelf in aanraking met wasbare luiers?

Een collega bracht mij op het idee wasbare luieren te gaan gebruiken, al was ik niet direct overtuigd. Ik had een ouderwets beeld van wasbare luiers, met vierkante doeken en plastic broeken en veiligheidsspelden. Niet een beeld met klittenband, drukknoopjes en vrolijke dierenprints. En uiteindelijk werd ik zelfs consulente bij Kaatje Katoen.2.

2. Hoe ben je op het idee gekomen om wasbare luiers in jouw gastouderopvang te gebruiken?​

Ik kwam op het idee om als gastouder wasbare luiers te gebruiken omdat er vanaf januari 2017 iets veranderde in de gemeente Woerden met het inzamelbeleid van restafval. De vervuiler betaalt. Wie goed zijn afval scheidt, kan aan het aan het eind van het jaar geld terug krijgen. Dat wil ik wel, dus vandaar dat ik sinds het najaar van 2016 wasbare luiers gebruik in mijn kinderopvang. Met wegwerpluiers heb je immers veel restafval.3. Ik heb op dit moment 4 kinderen in de opvang, waaronder 2 jonge baby's.

3. Voor hoeveel kindjes zorg je en hoeveel luiers heb je nodig?

Ik heb ongeveer 20 luiers: voorgevormde luiers, prefolds en Flip-katoenen luiers. Ik gebruik per kind 3-4 luiers per dag. Het gastkind wordt gebracht in een wegwerpluier. Die doe ik snel af en vervang deze door een wasbare luier die ik in de loop van de dag steeds verwissel. Aan het eind van de dag krijgen de gastkinderen weer een wegwerpluier om als ze naar huis gaan.

4. Kost het jou niet ontzettend veel meer tijd om wasbare luiers in jouw opvang te gebruiken?

Het kost nauwelijks extra tijd om wasbare luiers in de kinderopvang te gebruiken. De wasbare luiers van nu, voorgevormd en met een ademend overbroekje, zijn net zo makkelijk in gebruik als wegwerpluiers. Gebruikte luiers gaan van de luieremmer in een wasnet en zo de machine in.

5. Hoe reageren ouders op het feit dat je wasbare luiers gebruikt?

Alle ouders reageerden enthousiast toen ik ze vertelde voor de gastkinderen wasbare luiers te gebruiken! Beter voor het milieu en ook voor hen kostenbesparend omdat ze nu geen luiers meer mee hoeven te geven.

6. Komen ouders specifiek bij jou omdat je wasbare luiers gebruikt?

Ik hoop dat in de toekomst ouders specifiek voor mij kiezen omdat ik wasbare luiers gebruik. Gastkinderen die er nu zijn, waren er al voordat ik startte met wasbare luiers.

7. Gebruiken ouders zelf ook wasbare luiers thuis?​

Ja, één van de vraagouders gebruikt nu voor haar zoon ook wasbare luiers omdat ze inzag dat door wegwerpluiers de kliko steeds vol zat en ze een grote kostenpost vormen.

8. Merk je een verschil in eerder of later zindelijk worden bij je gastkindjes met wasbare luiers?

Nog niet aan de orde, het zijn nog baby's. Maar mijn jongste kind was mede door de wasbare luiers al op zijn tweede zindelijk!9.

9. Betalen ouders meer voor de opvang doordat je wasbare luiers gebruikt?

De ouders betalen hier (nog) niet voor het gebruik van wasbare luiers. Ik heb collega-gastouders die ook wasbare luiers gebruiken en die rekenen een kleine vergoeding voor het wassen.

10. Heb je nog tips voor andere gastouders om te starten met wasbare luiers in hun opvang?​

Gewoon doen! Koop eerst een paar luiers om te proberen. Het levert voor alle partijen zoveel meerwaarde op!

373 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page