top of page

S.O.S. Luieren

Bijgewerkt op: 21 jan. 2020


Heb je geen luiers meer voor handen, onderweg of thuis? Geen nood!

Door terug te gaan naar de ‘basis’ van wasbaar luieren kun je naar hartelust improviseren met absorberende en waterdichte materialen.

Mijn favoriet voor het absorberende deel: een (groot) katoenen T-shirt gevouwen als luier! Vouw daarvoor het rompgedeelte in drieën en sla de boven en onderkant vervolgens een stuk om. Het rompgedeeltje komt tussen de benen van je kind en de mouwen komen om de taille. De luier kun je ten slotte sluiten met bijvoorbeeld een stukje schilderstape, elastiek rondom de middel of een geschikte veiligheidsspeld als je die voor handen hebt. Uitgetest: zoals te verwachten was met een dreumes die grotere plassen kunnen doen was de luier na rui 1,5 uur al aardig verzadigd, dus erg lang kan de luier, zonder extra absorptie , niet om. Maar het past mooi en het hield zelf een portie ontlasting binnen de lijnen! (en het T-shirt kwam weer helemaal schoon uit de was gelukkig)

Andere ‘S.O.S.’ ideeën als absorberend materiaal (eventueel te combineren om voldoende absorptie te krijgen):

  • Theedoek: gevouwen als inlegger of als vouwluier (bij een grote theedoek en/of een kleine baby)

  • Gastenhanddoekje in vieren gevouwen als inlegger

Om het geheel waterdicht te krijgen is mijn improvisatie-favoriet: een verknipt fleece-dekentje. Knip hiervoor een luiervorm dat een flink stuk ruimer is dan de luier waar het overheen moet, met ‘linten’ om het dicht te knopen en een extra rechthoek voor in het midden. Bij het aandoen kun je de bovenkanten eventueel omslaan om het passender te maken. Zorg dat alle absorberende materialen ‘binnen’ boord zitten!

Andere ‘S.O.S.’ ideeën als materiaal voor een waterdicht overbroekje:

  • (dunne) plastic zak

  • douchegordijn

Let wel, deze materialen zijn niet/minder ademend dan de materialen die doorgaans bij wasbare luiers wordt gebruikt. Gebruik, anders dan sporadisch, is dan ook af te raden.

Uitgetest: Het fleece overbroekje doet verassend goed zijn werk, en door de lichte rek is het gemakkelijk om hem passend te krijgen.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page