top of page
  • Sjouke

Reactie op item Nieuwsuur over luierrecycling: voorkomen is beter dan genezen!


De uitzending van Nieuwsuur op 1 mei j.l. ging over het recyclen van luiers.

Het luierafvalprobleem is inmiddels een veelbesproken item door diverse media en dat is goed nieuws, want dat betekent dat er serieus naar oplossingen wordt gezocht om de luierafvalberg te verkleinen. Dat het alleen over recycling ging en dat het gebruik van wasbare luiers niet wordt genoemd als serieuze optie naast het recyclen van luiers, is jammer.

luierrecycling

De uitzending van Nieuwsuur richtte zich in dit item volledig op het recyclen van luiers als oplossing voor het afvalprobleem. Het is een gemiste kans dat wasbare luiers in dit item niet genoemd worden als prima alternatief voor het te lijf gaan van die afvalberg. Het voorkomen van afval is nog altijd beter dan het genezen ervan. Daarnaast zijn wasbare luiers ook nog eens beter voor de portemonnee en kunnen kinderen tot wel een jaar eerder zindelijk worden door het gebruik van wasbare luiers.

Helaas weten nog te weinig mensen dat wasbare luiers van tegenwoordig in gebruiksgemak vergelijkbaar zijn met wegwerpluiers en heerst er een achterhaald beeld van wasbare luiers. Daarom is Milieu Centraal de campagne 'Mazzelkontjes' gestart om wasbare luiers onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn ze actief met gemeenten in gesprek om een pilot met wasbare luiers te starten. De gemeenten Hengelo en Raalte hebben reeds succesvolle proeven gedaan; maar liefst 67% van de deelnemers in Hengelo en 78% van de deelnemers in Raalte besloot door te gaan met het gebruik van wasbare luiers. De gemeente Breda is nu als derde gemeente bezig met een soortgelijke proef.

Het recyclen van luiers zal helpen om de luierafvalberg te verkleinen. Echter kost het recyclen nog steeds veel tijd, geld en energie om te bewerkstelligen. Het gebruik van wasbare luiers voorkomt de productie van afval in zijn geheel. Wij zijn van mening dat de overheid zowel het recyclen van luiers als het gebruik van wasbare luiers moet stimuleren om het luierafvalprobleem serieus aan te pakken. Bij onze zuiderburen in België verstrekken heel wat gemeenten subsidie om wasbare luiers te gebruiken. In Nederland is dat er helaas nog maar één. Een dergelijke subsidie in Nederlandse gemeenten zou een mooi gebaar zijn om het gebruik van wasbare luiers te stimuleren.

Wist je dat:

  • Ontlasting wordt opgevangen met een inlegvel dat je weggooit? Poep komt dus niet in de wasmachine!

  • Veiligheidsspelden al lang niet meer worden gebruikt? Met klittenband of drukknoopjes sluit je de luier.

  • Wasbare luiers van geboorte tot zindelijkheid meekunnen? Door de drukknoopjes aan de voorkant van de luier zijn ze namelijk in maat te verstellen.

Sterk voor Wasbaar zet zich in om de bekendheid van wasbare luiers te vergroten, het imago te verbeteren en het gebruik laagdrempeliger te maken. Op het onafhankelijk kennisplatform WasbareluierWereld vind je onafhankelijke informatie, ervaringsverhalen, handige overzichten van (web)winkels en merken, en nog veel meer.

305 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page